Spring Dental - Produse, oferte, noutăţi

Articole

Pierderea unui dinte – ce implicatii are, ce tratament putem face

21.10.2017

Din motive variate, puteti ajunge uneori in situatia de a afla de la medicul dentist ca un dinte al dvs. nu mai poate fi recuperat prin tratament si trebuie sa fie indepartat. In special la varste tinere, se poate ajunge aici fara macar ca dintele respectiv sa provoace prea multe neplaceri anterior – nu doare sau doare putin – fiind prezenta insa o carie voluminoasa.

Decizia de extractie se ia cand alte metode de tratament nu au avut succes sau cand tratamentul a fost inceput mult prea tarziu si distructia dintelui este deja ireparabila.

O data cu pierderea unui dinte apar o serie de modificari in cavitatea bucala, atat la nivel local, cat si la distanta de locul extractiei:

- portiunea osului maxilar (creasta alveolara) in care dintele a fost implantat se micsoreaza (se resoarbe) intr-un ritm mai rapid intr-o prima faza (primele cateva luni), apoi mai lent, dar continuu, osul devenind din ce in ce mai ingust;

- dintii vecini se inclina inspre spatiul ramas liber, iar dintele antagonist, nemaiavand suport, se deplaseaza pe verticala. Sanatatea acestor dinti are de suferit, fiind afectat in special tesutul de sustinere (ligamentele fine care mentin dintele in os). Se poate ajunge astfel la pierderea altor dinti din cauza extractiei unuia singur;

- ocluzia (muscatura) se modifica o data cu miscarile dintilor din apropierea bresei edentate, putandu-se ajunge la blocaje, la suprasolicitari ale altor dinti, la pozitii defectuoase ale maxilarelor.

Pentru a evita aceste complicatii, o extractie este indicat a fi urmata in cel mai scurt timp de un tratament de substitutie a dintelui lipsa:

­- inchiderea ortodontica a spatiului, cu ajutorul unui aparat ortodontic partial (limitat la cativa dinti) sau care sa cuprinda toti dintii;

- inserarea unui implant, acoperit de o coroana care inlocuiesc dintele pierdut; acest tratament nu implica si dintii vecini;

- realizarea unei lucrari inserata pe dintii vecini, care vor trebui sa fie slefuiti in acest scop.

Planul de tratament se stabileste si se pune in aplicare de o echipa formata din medic dentist, medic ortodont, medic implantolog.

 

dr. Roxana Ştefănescu
medic specialist ortodonţie şi ortopedie dento-facială

Dinţii “strâmbi” – farmec personal sau dezavantaj

21.10.2017

Se spune că “dinţii încălecaţi au farmecul lor”…până la un punct. Dau, într-adevar, posesorilor, un aspect natural. La persoanele purtătoare de proteze totale se montează uneori dinţii uşor rotaţi, cu imperfecţiuni, tocmai pentru a da iluzia de naturaleţe. Dinţii “strâmbi”, însă, sunt mult mai retentivi decât cei aliniaţi, au de multe ori puncte de contact foarte strânse care se curăţă mult mai greu de resturile alimentare şi de placa bacteriană.

Aceşti dinţi sunt predispuşi la carii, la depunerea de tartru, urmată de inflamaţii ale gingiilor, la exercitarea unor forţe excesive asupra lor în timpul masticaţiei, toate acestea ducând, în circumstanţe nefavorabile, chiar la pierderea dinţilor. Totodată, orice tratament al dinţilor înghesuiţi poate fi cosiderabil îngreunat de poziţia anormală a acestora.

Purtarea unui aparat ortodontic poate fi considerată neconfortabilă, însă adaptarea se face mult mai repede decat v-aţi aştepta, iar câştigul este sănătatea dinţilor, a gingiilor şi a osului înconjurător.

 

dr. Roxana Ştefănescu
medic specialist ortodonţie şi ortopedie dento-facială

Parteneriat

Colaborare pentru tratamente ortodontice

17.06.2013

Vin in ajutorul colegilor medici dentisti, care se confrunta in cabinetele lor cu necesitatea unor tratamente ortodontice la copii sau la adulti in cazul unor anomalii de ocluzie sau dentare. De asemenea, tratamentele protetice pe care le realizati pot fi considerabil usurate prin tratamente ortodontice premergatoare. Respectul pacientilor fata de dvs. va creste cu siguranta cand le veti oferi variante alternative de tratament pentru o sanatate completa a dintilor. Puteti indruma pacientii catre Spring Dental pentru o consultatie ortodontica, urmand ca impreuna sa le realizam un plan complet de tratament stomatologic si ortodontic, un anumit procent din onorariul aferent acestuia revenind cabinetului dvs.