itDepot - Produse, oferte, noutăţi

Articole

TIPURI DE ETICHETE AUTOADEZIVE & ETICHETE AUTOCOLANTE

22.08.2017

In timp au aparut multe tipuri de etichete autoadezive sau etichete autocolante iar alegerea poate deveni complicata din cauza varietatii materialelor din care sunt facute, a adezivului utilizat sau a dimensiunilor lor.

Codurile de bare prezente fie pe etichete autoadezive sau pe etichete autocolante sunt utilizate in procesul de identificare din orice domeniu. Etichete autoadezive sunt necesare atat pentru produsele din supermarket sau depozit cat si pentru nou nascutii din maternitate.

Primul pas in alegerea corecta este sa afli despre ce tipuri de etichete exista si sa stabilesti cum vor fi utilizate. Apoi trebuie sa alegi modul in care vor fi tiparite si materialul din care sunt fabricate.

In urmatoarele randuri iti oferim cateva informatii ajutatoare in alegerea ta.

TIPURI DE ETICHETE AUTOADEZIVE

In stabilirea modului in care in care vor fi utilizate etichetele te vor ajuta raspunsurile la urmatoarele intrebari:

Ce nevoi de identificare trebuie sa iti acopere: produse, echipamente sau persoane?

ETICHETE AUTOADEZIVE

Pentru ce perioada ai nevoie sa iti reziste eticheta: cateva saptamani sau mai mult de un an?

In ce mediu ai de gand sa le folosesti: mediu obisnuit, expus la temperaturi extreme, la praf, la substante chimice?

Pe ce tip de suprafata trebuie sa atasezi eticheta?

TIPURI DE ETICHETE AUTOADEZIVE REZISTENTE LA APA

ETICHETE REZISTENTE LA APA

Atunci cand ne referim la denumirea generica de etichete autoadezive, avem cu totii in minte o bucata de hartie cu adeziv pe una dintre suprafete. Cand vorbim de etichete rezistente la apa, acestea sunt suportul cel mai intalnit pe care se tiparesc codurile de bare datorita usurintei cu care se produc, se imprima si se lipesc.

Ele sunt fabricate intr-o varietate de dimensiuni si sunt folosite cu diverse tipuri de adeziv astfel incat pot fi utilizate in aproape orice imprejurare.

Calitatea acestora este foarte importanta pentru succesul afacerii tale pentru ca are impact atat asupra imaginii cat si asupra eficientei operatiunilor.

TIPURI DE ETICHETE ATASATE

Principala diferenta dintre etichete autoadezive si cele atasate este lipsa adezivului la cele din urma. In plus, etichetele atasate sunt fabricate dintr-un material mai gros decat etichetele autoadezive. Cel mai des sunt intalnite in magazinele de haine.

Etichetele atasate sunt potrivite in situatiile in care ai nevoie sa indepartezi codul de bare al unui produs si nu vrei sa ramana urme de adeziv. De asemenea, ai nevoie de ele cand subiectul identificarii nu are suprafata potrivita lipirii unei etichete autoadezive.

TIPURI DE ETICHETE TIP BRATARA

ETICHETE TIP BRATARA

Etichetele bratara sunt ideale pentru situatiile de identificare de persoane. Sunt des intalnite in complexurile turistice all-inclusive, in resorturile spa, la concerte sau in domeniul sanatatii.

Sunt rezistente la expunerile de umezeala si la anumite substante chimice. De asemenea, datele de identificare pot fi citite cu orice model de cititor cod de bare.

TIPURI DE ETICHETE IN FUNCTIE DE METODA DE TIPARIRE

Exista doua tehnologii de tiparire

direct termica

transfer termic

Metoda de tiparire determina si rezistenta in timp a etichetelor.

TIP DE ETICHETE DIRECT TERMICE

Tiparirea prin tehnologia direct termica nu presupune utilizarea de cerneala sau ribon. Eticheta trebuie sa aiba o suprafata sensibila la caldura, care sa isi schimbe culoarea la contactul cu capul de tiparire al imprimantei.

Aceasta metoda este recunoscuta ca fiind una simpla si este eficienta din punct de vedere al costurilor pentru ca nu presupune utilizarea de riboane. Prin urmare, etichetele direct termice sunt la randul lor ieftine calitatea scanarii codurilor de bare tiparite astfel nefiind afectata.

Exista si limitari in utilizarea acestor etichete, ele nefiind recomandate in medii expuse la caldura, la lumina soarelui sau la abraziuni.

TIP DE ETICHETE AUTOCOLANTE REZISTENTE LA APA SI TIPARITE PRIN TRANSFER TERMIC

Aceste etichete se tiparesc cu ajutorul unui ribon care la randul lui trebuie corelat cu materialul din care sunt facute etichetele. Metoda consta in topirea ribonului si imprimarea lui pe suprafata etichetei. Aceasta tehnologie de tiparire are costuri mai ridicate, prin folosirea a doua tipuri de consumabile.

Chiar daca devin mai scumpe, aceste tipuri de etichete autocolante rezistente la apa sunt tiparite prin transfer termic. In situatiile in care sunt expuse la temperaturi ridicate sau la abraziuni, aceste etichete sunt ideale. Pe termen lung se pot realiza economii importante.

TIPURI ETICHETE IN FUNCTIE DE COMPOZITIE

Dupa ce ai stabilit tipul de suport si metoda prin care sa fie tiparite etichetele de care ai nevoie, alegi materialul din care sunt fabricate. Exista 3 astfel de materiale din care pot fi fabricate orice eticheta:

hartie

polipropilena

poliester

Trebuie sa tii cont ca pentru fiecare material se potriveste un anumit tip de ribon (sau cerneala) si ca pentru toate se utilizeaza ca metoda de tiparire transferul termic.

TIPURI DE ETICHETE DIN HARTIE

Pentru acest tip de etichete se foloseste ribonul cu ceara. (WAX). Hartia este materialul cel mai utilizat datorita costului redus si al utilizarii facile. Pentru tiparirea de etichete autoadezive clasice se foloseste imprimanta de etichete, cu exceptia celor care vor fi utilizate in medii mai dure sau cu umezeala ridicata.

TIPURI DE ETICHETE DIN POLIPROPILENA

Polipropilena este un material plastic ideal pentru etichetele care pot suferi zgarieturi in urma manipularii produselor pe care sunt atasate. Sunt rezistente la apa, nu se rup fiind potrivite pentru produsele de inventar pentru ca dureaza cat produsul. Etichetele de acest fel sunt doar cu putin mai scumpe decat cele din hartie.

Sunt nerecomandate totusi expunerii la mediul exterior sau contactului cu substante chimice agresive. Tipul de ribon folosit pentru imprimarea acestor etichete prin metoda transfer termic este cel de tip ribon ceara sau ribon rasina.

TIPURI DE ETICHETE DIN POLIESTER

Poliesterul este cel mai dur material care se poate folosi pentru producerea de etichete, fiind si cel mai scump. Codurile de bare tiparite pe etichetele din poliester sunt rezistente la utilizarea in mediul exterior, in conditii dure de manipulare, sau in situatiile in care sunt expuneri la chimicale.

Se folosesc pentru etichetarile din domeniul auto, sau in industria chimica pentru etichetele containerelor special. Pentru acest tip de etichete se recomanda utilizarea unui ribon cu rasina.

Daca ai nevoie de etichete autoadezive, etichete autocolante, benzi etichete, etichete de pret si multe altele, intra in platforma B2B – itDepot pentru Echipamente si Consumabile. Aici gasesti o gama larga de etichete de toate tipurile si dimensiunile.

IMPRIMANTE PORTABILE – CUM ALEGEM O IMPRIMANTA PORTABILA

22.08.2017

Imprimanta portabila te ajuta sa tiparesti orice ai nevoie: de la chitante, facturi si contracte, pana la fotografii color cu rezolutie mare. Exista mai multe clase de imprimante portabile pe care le vom detalia ulterior.

Pe de alta parte, imprimanta termica portabila este un ajutor indispensabil in anumite activitati care presupun mobilitate si rapiditate.

IMPRIMANTE PORTABILE: CRITERII DE ALEGERE

Si pentru ca nu este vorba despre o simpla imprimanta, trebuie sa fii atent cum alegi o imprimanta portabila. Este necesar sa ai in vedere cateva aspecte importante:

dimensiunile

performanta de tiparire

optiunile de conectivitate

consumabilele

CEA MAI MICA IMPRIMANTA PORTABILA

O serie de imprimante portabile au fost adaptate astfel incat sa poate fi purtate cat mai usor. Dimensiunile medii sunt in jur de 33 cm lungime x 18 cm adancime x 8 cm inaltime. O imprimanta foto portabila compacta poate fi mai mica, cu o suprafata de 9 cm x 13 cm.

Unii producatori s-au adaptat nevoii de mobilitate si creaza imprimante din ce in ce mai mici. Acum le gasesti si la dimensiuni de 8 cm x 14 cm x 6 cm. Astfel de imprimante mobile pot ajunge sa cantareasca si sub 1kg facandu-le usor de purtat.

Atunci cand o folosesti ca imprimanta de etichete cu volume mici de tiparire, dimensiunile reduse contribuie considerabil la eficientizarea operatiunilor.

Prin urmare este greu de spus care este cea mai mica imprimanta portabila. Tehnologia avanseaza rapid si lucrurile se schimba de la o zi la alta. Important pentru tine este sa corelezi dimensiunile pentru o imprimanta portabila cu performantele tiparire in cazul unei imprimante mobile.

IMPRIMANTA PORTABILA – PERFORMANTA DE TIPARIRE

Viteza de tiparire a unei imprimante portabile poate atinge valori impresionante, tinand cont de dimensiunile ei reduse. Viteza de tiparire variaza intre 30 si 127 mm/secunda.

Perfomanta unei imprimante portabile se evalueaza si in functie de rezolutia tiparirii. Aceasta se transpune in final in calitatea materialului tiparit. O valoare potrivita pentru o imprimanta portabila este in jur de 203 dpi.

Rezolutia tiparirii are influenta si asupra calitatii citirii codului de bare tiparit. Este un element important atunci cand trebuie sa iti alegi si un cititor cod de bare.

CUM SE CONECTEAZA O IMPRIMANTA PORTABILA

Un aspect important atunci cand alegi o imprimanta portabila il reprezinta optiunile de conectivitate. WiFi si Bluetooth iti permit sa tiparesti de pe orice terminal care este dotat la randul lui cu aceste optiuni de comunicatie.

Cand ai nevoie sa distribui pozele pe care le faci cu camera foto imediat, fara sa te mai conectezi la laptop, poti apela la o imprimanta foto portabila. Multe imprimante portabile pot sa tipareasca direct de pe cardul SD de memorie al camerei foto.

OPTIUNILE DE ALIMENTARE PENTU O IMPRIMANTA PORTABILE

Atunci cand calatoresti mult si ai nevoie sa utilizezi o imprimanta portabila, aceasta trebuie sa fie functionala tot timpul. De aceea inainte sa o achizitionezi, sa verifici ca imprimanta ta are adaptor de masina, baterie reincarcabila sau cablu USB.

E ideal sa ai toate optiunile de incarcare disponibile in pachetul standard de achizitie. Daca nu este posibil, alege cu grija doar ceea ce ai nevoie, intrucat accesoriile de incarcare pot creste costul total pentru orice imprimanta portabila.

CE CONSUMABILE SUNT DISPONIBILE PENTRU IMPRIMANTE PORTABILE

Tehnologia de tiparire pentru imprimante portabile este direct termica. Acest lucru inseamna ca nu sunt folosite riboane ci doar role de etichete si role de chitante.

Etichetele si chitantele tiparite te ajuta sa imbunatatesti operatiunile zilnice si chiar sa mentii imaginea de brand a afacerii tale.

De aceea este foarte important sa alegi cu grija calitatea consumabilelor, care trebuie sa fie compatibile cu imprimanta portabila cumparata. Detaliile despre consumabilele folosite in utilizarea imprimantei trebuie sa le cauti in specificatiile tehnice ale acesteia.

Tehnologia evolueaza in fiecare domeniu iar imprimantele portabile nu fac exceptie. Tendintele pentru viitor este ca ele sa fie construite din ce in ce mai mici, si tot mai usoare. Daca iti doresti o mini imprimanta portabila, ea este deja disponibila. Tipareste etichete si chitante si iti incape in buzunar.

Pentru tiparirea de documente deja a fost proiectata si urmeaza sa apara spre vanzare un model de mini imprimanta portabila a4, care are doar 10 cm diametru, o viteza de tiparire de 1 pagina / minut, cu o rezolutie de 300 dpi, prin conexiune wireless.

Daca ai nevoie de o imprimanta portabila performanta intra in platforma B2B – itDepot pentru Echipamente si Consumabile. Aici gasesti imprimante portabile de toate tipurile si pentru toate bugetele.

 

 

CE ESTE UN COD DE BARE TIPURI DE CODURI DE BARE IN ROMANIA SI ALTE TARI (COD EAN)

22.08.2017

Orice coduri de bare fac parte din rutina noastra zilnica. Deja ne-am obisnuit cu dungile alb-negru specifice unui cod de bare sau cu imaginile punctate tiparite pe amabalaje, pe biletele la concert, tichetele de parcare.

Dar pana la urma ce este un cod de bare?

STRUCTURA UNUI COD DE BARE

Un cod de bare este o idee simpla: fiecare obiect pe care vrei sa il clasifici primeste un numar unic de identificare. Apoi se tipareste numarul intr-o forma in care un dispozitiv electronic il poate citi.

Tiparirea se face cu ajutorul unei  imprimante etichete conectata la baza de date in care se afla introduse produsele.

E adevarat ca acest numar se poate tipari ca atare. Insa numerele pot fi usor confundate de catre un dispozitiv (8 care poate fi confundat cu 3, de exemplu). O astfel de confuzie ar crea haos la casa de marcat sau intr-un depozit. Prin coduri de bare se rezolva foarte simplu aceasta nevoie de a interpreta corect si rapid numere tiparite.

COD DE BARE

Daca te uiti la un cod de bare, la prima vedere nu intelegi mare lucru. Nu stii unde incepe un numar si unde se termina. Dar daca urmaresti imaginea, e chiar simplu. Fiecare cifra de la 0 la 9 beneficiaza de un spatiu de 7 unitati care sunt “colorate” in diverse combinatii de dungi albe si negre.

De exemplu, cifra 1 este reprezentata de urmatoarea combinatie: 2 bare albe, 2 negre, 2 albe, 1 dunga neagra. Cifra 2 este compusa din alta combinatie de bare: 2 dungi albe + 1 dunga neagra + 2 dungi albe + 2 dungi negre.

Unele coduri de bare sunt foarte lungi pentru ca ele contin 3 tipuri de informatii. Prima parte a codurilor de bare reflecta tara unde a fost emis. Urmeaza apoi numele producatorului. In partea finala a codului de bare este identificat produsul propriu-zis.

Tipuri diferite ale aceluiasi produs de baza au coduri de bare complet diferite. De exemplu, un bacs de 4 bauturi racoritoare ambalate la sticla are un cod de bare diferit de aceeasi bautura racoritoare ambalata la bacs de 6 cutii de aluminiu.

CODURI DE BARE SI UTILITATEA LOR IN DIVERSE INDUSTRII

Daca ai o afacere in domeniul retail, un magazin de cartier, ai nevoie sa tii evidenta marfurilor vandute ca sa fii sigur ca ai in stoc produsele dorite de clientii tai. Cel mai simplu e sa te plimbi printre rafturi, sa vezi unde sunt produse lipsa si sa faci completarile necesare. Sau ai putea sa scrii ce cumpara clientii, sa compari cu lista de aprovizionare si apoi sa faci comanda. Pentru un magazin mic, de cartier, e aproape in regula sa procedezi asa.

Daca trebuie sa gestionezi un supermarket cu mii de produse, ai parte de mai multe provocari in a-l gestiona fara dificultati. De exemplu, dupa ce etichetezi toate produsele cu preturi e posibil ca in scurt timp sa ai nevoie sa modifici aceste preturi, si ar trebui sa iei de la capat tot efortul depus.

Sau constati in timp ca unele produse sunt in permanenta la raft, acest lucru putand insemna o vanzare slaba sau stocuri prea mari pentru acel produs. Pentru a vedea acest lucru trebuie sa faci inventarieri permanente, sa tii evidente foarte stricte, care in cazul unui supermarket cu multe produse inseamna un volum de munca foarte mare.

Problemele de acest gen se rezolva foarte usor utilizand tehnologia de coduri de bare. Aceasta te ajuta sa ai o evidenta centralizata, computerizata: a produselor, preturilor, si a nivelului stocurilor. Poti schimba preturile de cate ori vrei, fara a fi nevoit sa pui etichete noi pe fiecare produs in parte. Poti sa vezi instant daca nivelul stocurilor la un anumit produs a scazut foarte mult si sa refaci comanda in timp util.

Indiferent de industrie, utilizarea de coduri de bare aduce beneficii importante: inventariere exacta, viteza crescuta in gestionarea clientilor, costuri operationale scazute

Exemplele de mai sus legate de utilizarea de cod de bare sunt cel mai des intalnite de fiecare dintre noi, la cumparaturi. Insa utilizarea de coduri de bare nu se limiteaza la domeniul retail.

Ele sunt esentiale in productie, pentru evidenta materiilor prime pe de o parte si a produselor finite pe de alta. In domeniul depozitarii reprezinta de asemenea cheia inventarierilor exacte si rapide si un element esential in livrarea marfurilor.

Insa in oricare dintre industrii ar fi el folosit, sistemul de coduri de bare presupune prezenta a minim 3 elemente principale:

coduri de bare tiparite pe produse, direct sau prin intermediul unei etichete,

un cititor cod bare (sau mai multe) care sa citeasca informatiile de pe produs sau de pe eticheta acestuia

un computer in care se centralizeaza aceste informatii si care te ajuta sa tii evidenta clara a produselor vandute

In afara acestor elemente principale merita mentionata importanta calitatii atat a imprimantei folosita cat si a consumabilelor: etichete si riboane.

TIPURI DE CODURI DE BARE

La modul simplist, codurile de bare se clasifica in coduri de bare unidimensionale (1D) si coduri de bare bidimensionale (2D).

Majoritatea produselor au un cod de bare 1D, simplu, cunoscut si ca UPC (Universal Product Code). Acesta reprezinta o linie de benzi verticale care are un set de 12 numere tiparite sub ele. Numerele permit operatorului sa introduca manual produsele care au codurile de bare tiparite prost, sunt deteriorate sau nu pot fi scanate cu un cititor cod de bare.

Primele 6 cifre identifica producatorul. Urmatoarele 5 cifre reprezinta codul propriu-zis al produsului iar ultima cifra este o cifra de control care identifica daca respectivul cod a fost scanat corect.

Codurile de bare de tip 1D contin doar informatii de tip text si pot stoca maxim 85 de caractere. Comparativ, exista coduri de de bare 2D pot stoca peste 7000 de caractere. Ele permit astfel transmiterea a aproape doua paragrafe de informatii.

Prin trecerea la codurile 2D se pot transmite informatii suplimentare cum ar fi: termenul de expirare, serii de produs, pret, cantitate, imaginea produsului sau chiar adresa web a companiei producatoare.

Daca ai nevoie de scanere coduri de bare mobile & wireless sau cu fir, intra in platforma B2B – itDepot pentru Echipamente si Consumabile. Aici gasesti o gama larga de cititoare coduri de bare de toate tipurile si pentru toate bugetete.