Ionescu & Novac -Societate Civila de Avocati - Produse, oferte, noutăţi

Articole

Cum poti primi despagubirea corecta in cazul in care esti victima unui accident rutier

04.07.2017

Anul trecut, în România, s-au înregistrat peste 27.000 de accidente rutiere cu morți sau răniți, cu 3.000 mai multe decât în 2015. Din păcate pentru noi, în ultimii șase ani, numărul evenimentelor grave crește constant.

În 2016, peste 1.900 de oameni au murit în accidentele produse în România, conform datelor făcute publice de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

Cei care ajung să fie victime ale accidentelor rutiere sau familiile celor care îşi pierd viaţa în accidentele rutiere pot fi despăgubite de companiile de asigurări.

Victimele accidentelor rutiere sau rudele acestora au dreptul la despăgubiri de pana la 1.000.000 euro, insa majoritatea companiilor de asigurari fac tot posibilul sa evite plata integrala a daunelor.

Asigurarea RCA acoperă daunele provocate de un accident produs prin intermediul unui vehicul asigurat RCA, către o parte terță. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, se acordă despăgubiri, în formă bănească, pentru:


a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;

b) prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere şi înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparaţii, dovedite cu acte sau expertiză;

c) prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opţiunii persoanei prejudiciate;

d) cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată sau cheltuieli aferente în cazul soluţionării alternative a litigiului dacă soluţia este favorabilă persoanei prejudiciate;

e) cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat, aparţinând terţului păgubit, de la locul accidentului la locaţia în care se găseşte centrul de constatare daune, la unitatea reparatoare aleasă de păgubit în vederea reparării vehiculului, cel/cea mai apropiat/apropiată de locul producerii accidentului sau de domiciliul persoanei prejudiciate, după caz, dacă respectivul vehicul nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii, iar asigurătorul nu asigură transportul.

 

 

Limitele de despăgubire stabilite prin OUG  nr. 54 din 14 septembrie 2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie sunt următoarele:

a) pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României;

b) pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

 

In ceea ce priveste stabilirea daunelor materiale, despăgubirile se stabilesc pe baza preţurilor de referinţă pe piaţă la data producerii riscului asigurat, calculate într-un sistem de evaluare specializat, precum si pe baza materialului probator administrat, de cele mai multe ori, in fata instantelor de judecata – inscrisuri, expertiza, testimoniale, etc.

 

În legatura cu natura daunelor morale, asa cum se desprinde din literatura juridica si din practica judiciara, acestea, în principiu, nu se concretizeaza într-o stare de fapt, ci se mentin la nivelul trairilor psihice, iar evaluarea acestora, chiar atunci când existenta lor este evidenta, de regula nu se poate face prin folosirea unor criterii obiective, dauna morala fiind extranee realitatilor materiale si întinderea ei nu poate fi determinata decât prin aprecieri, desigur nu arbitrar si nu prin operare cu criterii precise, ci doar pe baza unor aprecieri subiective în care rolul hotarâtor îl are posibilitatea de orientare a instantei în cunoasterea sufletului uman si a reactiilor sale.

Tot sub acest aspect, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit în cauza Tolstoy Miloslovsky c. Regatul Unit, ca despagubirile trebuie sa prezinte un raport rezonabil de proportionalitate cu atingerea adusa, având în vedere, totodata, gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite, intensitatea si gravitatea atingerii adusa acestora.

Practica judiciara releva ca multe instante înteleg sa acorde compensatii banesti pentru prejudiciile morale cauzate prin fapte ilicite, solutiile pronuntate, prezentând un deosebit interes sub aspectul analizei elementelor care se cer a fi întrunite pentru angajarea raspunderii civile delictuale si a criteriile de acordare a despagubirilor pentru prejudiciul moral suferit de victima unui accident de circulatie.

Spre exemplu, intr-o speta solutionata de Judecatoria Resita, instanta a statuat ca „singura concluzie în acord cu practica CEDO, care a facut o serie de aprecieri notabile în ceea ce priveste proba prejudiciului moral, este în sensul ca proba faptei ilicite este suficienta, urmând ca prejudiciul si raportul de cauzalitate sa fie prezumate, instantele urmând sa deduca producerea prejudiciului moral din simpla existenta a faptei ilicite de natura sa produca un asemenea prejudiciu”.

Tot cu titlu de exemplu, poate fi mentionata si Decizia nr.1664 pronuntata de catre Inalta Curte de Casatiei si Justitie – Sectia penala, la data de 26.04.2011, hotarare prin care, pentru acordarea daunelor morale s-au valorificat criterii precum importanta valorilor sociale lezate, repercursiunile asupra vietii sociale a victimei sau restrangerea posibilitatilor de viata.

 

Va vom consilia in vederea intocmirii dosarului de dauna ce trebuie prezentat companiei de asigurari si va reprezentam atat in fata companiei de asigurari, cat si in fata organelor de cercetare penala si instantei de judecata.

 

Onorariul se achita doar la finalul procesului de despagubire , dupa ce banii au intrat in contul dvs.