integris srl - Produse, oferte, noutăţi

Articole

Ce sa nu faci

07.07.2017

Curatirea podelei:

A nu intra cu pantofii de afara in casa reduce considerabil murdarirea, uzura si timpul de curatire al podelei de lemn.
Indicatiile sunt sa nu umblati pe podeaua de lemn cu incaltaminte cu tacheti, tocuri inalte si pantofi sport.
De exemplu, o femeie de 57 kg cu tocuri inalte, exercita un impact de 307 kg pe cm patrat.

Totodata, pentru unii, rugamintea ca musafirii sa-si lase pantofii la intrare poate fi considerata ciudata, o politica total gresita a familiei gazda.

Ce sa NU faci:

Indiferent ce tip de pardoseala de lemn aveti, sfatul este de a nu folosi produse de curatare destinate pardoselilor de vinil sau laminate. Astfel, ceara acrilica cu autolustruire face lemnul mai alunecos iar destul de repede acesta devine lipsit de stralucire.

NU folositi mop ud pe pardoselile din lemn! Apa ce ramane pe podea strica finisajul ei, strica lemnul si lasa pete.
Evitati ceruirea podelelor nefinisate pentru a le da luciu! In schimb, daca o podea ceruita si-a pierdut stralucirea incercati sa o lustruiti. 

Curatire pardoseli lemn

07.07.2017

Metode de curatire:

1. Aspiratul: podelelor de lemn, zilnic sau cel putin o data pe saptamana, cu o perie speciala pentru parchet ( sunt aspiratoare care au inclusa o astfel de perie). Pentru aspiratoarele care nu au aceasta perie pentru parchet recomandarea este sa bagati in interior perii, daca este posibil. Rolul aspiratului este de a indeparta praful si particulele de mizerie ce pot zgaria in timp podeaua de lemn si sa toceasca stratul de protectie.

2. Maturarea: cu o matura cu capete din fibre sintetice

3. Mop usor umed: cu apa si o solutie cu ph neutru ( ca solutiile de spalat vase); se gasesc in magazin solutii speciale pentru pardoseli din lemn. E recomandat ca stergerea cu mop usor umed sa se faca dupa etapa de aspirare iar in momentul in care apa devine murdara, sa fie inlocuita. Incercati sa folositi mopul in sensul fibrei lemnului.

4. Tehnica combinata: dupa aspirare sau maturare, se pulverizeaza pe podeaua de lemn o solutie amestec apa cu detergent pentru podele de lemn si apoi se sterge podeaua cu o carpa din fibra sintetica, uscata, in sensul fibrei lemnului.

Daca podeaua ramane uda sau i se inrautateste aspectul, uscati-o repede!

Retineti: daca podeaua este curata nu inseamna ca este si stralucitoare! Depinde ce finisaj ati folosit sau poate trebuie sa apelati la un specialist sa va refaca finisarea. 

Latimea lamelei

07.07.2017

Desi a fost o vreme cand aproape toate podelele aveau lamele de latimi de 5 cm pana la 7,5 cm, in prezent se cer tot mai mult placi de latimi exagerate.

Astfel, au devenit latimi standard cele de 10-15 cm.
Nevoia de exagerare, de a avea ceva special, nevoia de afisare a luxului a dus la aceste placi de latimi mari.

Placile de latimi mari nu doar arata mai luxos, ele chiar sunt mai scumpe! Au avantajul ca, in toata suprafata, vor fi mai putine imbinari dar acestea pot deveni mai proeminente atunci cand lemnul se dilata sau contracta. Pentru ca “miscarile” lemnului nu sunt distribuite pe cat mai multe lamele, ca in cazul lamelelor de latimi mici, distantele dintre placi, in timp, pot deveni exagerate. 

Parchet masiv vs stratificat

07.07.2017

Parchetul masiv are lamela complet din lemn, de grosime de la 10 la 14 mm.

Parchetul stratificat are deasupra un strat de uzura ( recomandat de 4,1 mm) iar dedesubt mai multe straturi, din diferite esente de lemn (recomandat din mesteacan- el transfera cel mai bine caldura), presate printr-o tehnologie speciala si care impiedica podeaua sa se deplaseze in timpul ciclurilor de expansiune si contractie.

Lemnul se misca in 3 directii: tangential, radial si longitudinal. Parchetul stratificat este astfel construit ca acele straturi, dispuse intr-un anumit mod sa dezvolte niste forte interioare care sa limiteze miscarea naturala a lemnului.

Pentru subsoluri si apartamente cu substrat de beton parchetul stratificat este cea mai buna alegere. In timp ce parchetul masiv este de obicei montat peste una sau doua straturi de placaj (OSB), ceea ce mareste grosimea podelei, ia din inaltimea camerei sau poate fi o problema la usile existente, parchetul stratificat poate fi montat direct pe beton, el fiind recomandat pentru cei ce au incalzire in pardoseala.

Dar aveti grija! Alegeti cu atentie parchetul stratificat! Unele tipuri de parchet stratificat au stratul de uzura atat de subtire incat nu va putea fi raschetat si reconditionat pe viitor.

Parchetul stratificat de calitate are stratul de uzura - 4 mm - atat de gros incat confera o duritate si rezistenta in timp mai mare decat parchetul masiv.

Sunt totusi unii proprietari care prefera parchetul masiv. El are totusi 2 calitati: senzatia pe care o simti sub picioare si este mai silentios.

finisaje manuale parchet

07.07.2017

Sunt mai multe metode de finisaje manuale ale parchetului din lemn, toate cu scopul de a obtine un aspect deosebit al suprafetei de lemn, de cele mai multe ori pentru a obtine un aspect antichizat, nobil sau rustic.

Parchet periat:

Cu ajutorul periei de sarma se adancesc fibrele de lemn si se obtine un finisaj brut ce se preteaza apoi la un finisaj final in 2 tonuri de culoare a lemnului.

Parchet zimtat:

Se fac zgarieturi pe suprafata lemnului cu lama fierastraului obtinandu-se un aspect modern. Parchetul zimtat se foloseste in decorurile minimaliste sau antichizate.

Parchet ciocanit:

Prin ciocanirea manuala se obtin niste forme asimetrice pe suprafata lemnului. Este o metoda britanica, des intalnita in tarile nordice.

Parchet rindeluit:

Cea mai veche metoda de finisare, folosita de artizanii italieni pentru antichizarea pardoselilor din lemn.

Toate aceste metode se executa manual, cu multa rabdare, pricepere, stiinta. Si asta pentru ca ne place lemnul, atat ca aspect, pentru caldura pe care o transmite incaperii cat si pentru senzatia la atingere.