Colegiul National Mihai Eminescu Oradea

Adresă:
Str. Roman Ciorogariu Nr. 18
Localitate:
410017 Oradea
Judeţ:
Bihor
Telefon:
0259 / 430 944
Fax:
0259 / 430 944
Site:
E-mail:
Trimitere mesaj
Scrie o părere
Ultima actualizare cu mai mult de 6 luni în urmă | Aceasta e firma mea| Semnalaţi date incorecte

Site

Descriere

Şcoala noastră împlineşte peste 300 ani de existenţă continuă ca instituţie de învăţământ. Prin tradiţie ea este o instituţie multiculturală în care, în răstimpul celor trei secole, au convieţuit generaţii de profesori şi elevi aparţinând tuturor religiilor şi etniilor care au populat oraşul Oradea şi împrejurimile sale.

Astăzi, acest caracter multicultural este evidenţiat de existenţa în şcoală a trei secţii: secţia română, maghiară şi germană.
În şcoală lucrează 103 profesori, 75 % fiind posesori ai gradelor didactice I şi II.
Important! Colegiul Naţional Mihai Eminescu este:

centru de atestare ECDL acreditat.
centru de atestare CISCO acreditat.
centru de atestare Deutsches Sprachdiplom Stufe C1 acreditat.

Profil lung
Şcoala noastră a fost întemeiată ca instituţie la 2 decembrie 1699. Din 1717 instituţia a funcţionat ca şcoală iezuită, iar din 1874 ca Arhigimnaziu cu limba de predare latină, tutelat de Ordinul călugaresc Premonstratensis.

La Arhigimnaziul respectiv s-a constituit şi prima catedră de limba romană, care a fost onorată de activitatea unor profesori iluştri ca: Alexandru Roman, Dionisie Pascutiu, dr. Constantin Pavel.


Un alt profesor strălucit al Arhigimnaziului din Oradea a fost Károly Irén József care a stabilit legatura telegrafică (fără fir) între Oradea şi Sânmartin, din localul şcolii. Tot el a adus în Oradea primul aparat Röntgen şi a contribuit la elaborarea proiectului privind intoducerea tramvaiului în oraşul nostru.

În localul acestei şcoli a funcţionat un timp şi Academia de Drept care s-a bucurat de prezenţa unor nume celebre printre profesorii săi: Iosif Vulcan, Emanuil Gojdu, Aurel Lazar ş.a. În perioada interbelică în localul şcolii a funcţionat Liceul Comercial Român-Maghiar şi până în 1924 Facultatea de Drept.

În 1959 prin unificarea Liceului Clasic Mixt Maghiar cu Liceul de Fete Român Oltea Doamna a luat fiinţă Liceul de Filologie-Istorie, care din 1990 a devenit Liceul Teoretic Mihai Eminescu.
Din anul şcolar 1999-2000, şcoala a primit denumirea de Colegiul Naţional Mihai Eminescu, nume ce marchează şi mai bine statutul de şcoală reprezentativă a judeţului Bihor. De-a lungul anilor şcoala a fost vizitată de personalităţi marcante ale culturii noastre bucurându-se de aprecieri elogioase la adresa corpului profesoral şi al elevilor: Mircea Zaciu, Augustin Z. N. Pop, Ion Zamfirescu, Augustin Buzura, Eugen Simion, Eugen Uricaru, Gheorghe Tohăneanu, Vasile Netea, Ileana Vulpescu, Romulus Vulpescu, Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Iosif Tripsa precum si Takayuki Ando, ministru al Educatiei, Ştiintei şi Culturii din Japonia.

Păreri

Ilona Andrea
5 Stele

Prea putin pt un liceu asa bun

14 august 2011

Incercati sa refaceti si curte din spate unde este terenul de baschet si mai refaceti si voi liceul ala ca arata vaisiamar in rest este cel mai bun liceu din Oradea. Hai eminescu esti cel mai tare!!!!!!
Tags: #Incercati sa refaceti si curte din spate unde este terenul de baschetScrie comentariu    Semnalează o părere abuzivă

Lidia Piscoi
5 Stele

Eminescu

, 30 decembrie 2009

Colegiul national Mihai Eminescu din Oradea este un liceu bun care concureaza foarte mult cu Gojdu,insa mai are de luptat destul de mult.

Anca Martin
5 Stele

Mihai Eminescu

, 28 decembrie 2009

Este liceul unde am terminat, o scoala super, cu profi foarte faini si multe multe lucruri de invatat. Si acum cand revin in scoala cu diverse probleme revad cu drag sala de clasa sau oameni care mi-au fost dascali si m-au influentat intr-o mare masura sa devin ceea ce sunt acum. The best high-school in town !!!! )

vekerdy laszlo
5 Stele

eminescu rules

, 23 decembrie 2009

cea mai buna scoala din oradea cu profesori exigenti si pretentiosi care sunt un exemplu de urmarit pt tineretul de azi no sa iut niciodata anii petrecut in aceasta scoala sunt conditii optime pt oricare elevi care vrea sa faca ceva in viata

Comentariu

, 28 decembrie 2009

Colegiul National Mihai Eminsecu este una din cele mai tari scoli din judet. In primul rand este o scoala a elitelo si un loc unde poti sa iti dezvolti aptitudinile in orice domeniu. Baza materiala este exceptionala, profesorii sunt foarte bine pregatiti si aerul general care domneste in scoala e unul propice atat studiului cat si distractiei. Recomand oricui sa faca aici liceul, sigur nu va regreta/Scrie o părere pentru Colegiul National Mihai Eminescu Oradea!

Cunoşti firma Colegiul National Mihai Eminescu Oradea? Împărtășește-ți experiența!