Administratia Nationala a Penitenciarelor, Bucureşti

Denumire:
Administratia Nationala a Penitenciarelor
Adresă:
Strada Maria Ghiculeasa 47
Localitate:
023761 Bucureşti - Sector 2
Telefon:
021-208.61.50
Fax:
021-242.05.05
Site:
E-mail:
Trimitere mesaj
Scrie o părere
Ultima actualizare cu mai mult de 6 luni în urmă | Aceasta e firma mea| Semnalaţi date incorecte

Descriere

Cadrul normativ care reglementează activitatea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este Hotărârea Guvernului nr. 1849 din 28 octombrie 2004 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Demilitarizarea sistemului penitenciar românesc a avut loc prin apariţia, la 28 iunie 2004, a Legii nr. 293 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Sistemul administraţiei penitenciare rămâne o componentă a sistemului de ordine publică şi siguranţă naţională a României. Astfel, art. 2 din Legea nr.
293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor prevede că "Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate fac parte din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului...".

Publicaţi imagini
Profil lung
În ceea ce priveşte calitatea de "funcţionar public cu statut special", menţionăm că aceasta este, conform art. 3 alin (2) din legea sus menţionată, conferită de " natura atribuţiilor de serviciu care implică îndatoriri şi riscuri deosebite. În exercitarea atribuţiilor de pază, escortare şi supraveghere a persoanelor private de libertate, precum şi în alte situaţii temeinic justificate, funcţionarul public din sistemul administraţiei penitenciare foloseşte, în condiţiile legii, tehnica, mijloacele şi armamentul din dotare." Activitatea sistemului administraţiei penitenciare, în ceea ce priveşte regimul penitenciar aplicat persoanelor private de libertate, este completată cu alte acte normative, legi, ordonanţe ale Guvernului etc. În anul 2006 a intrat în vigoare Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal şi Regulamentul de aplicare al acesteia, acte normative care creează premisele unei dezvoltări moderne, în consens cu recomandările europene, a activităţii de aplicare a pedepselor privative de libertate, aliniind astfel practica penitenciară românească la cea europeană şi introducând elemente noi, precum instituţia judecătorului delegat pentru executarea pedepselor şi individualizarea pedepselor privative de libertate.

Cuvinte cheie:

Ordine Publică, Prevenirea Criminalitatii, Penitenciar Românesc, Siguranţă Naţională, Instituţiie Publica de Apărare, Sistemul Penitenciar, Dialogul In Sistemul Penitenciar, Ziua Penitenciarelor

Păreri

dobrea florin
1 Stele

administratia penitenciarelor

, cu mai mult de 6 luni în urmă

e groaznic ce se petrece in penitenciarele noastre in ziua de azi, conditiile de trai inumane cat despre masa sa nu mai vorbim. sa nu ai cabinete medicale dotate corespunzator, sa nu ai caldura in multe din ele, sa nu ai suficient spatiu pentru cati detinuti ai...ar trebui sa-si schimbe denumirea din penitenciare in lagare. sunt izbitor de asemanatoare.

Comentariu

de cu mai mult de 6 luni în urmă

pai ce, aia-s acolo in vacanta la hotel? ce conditii le trebuie mai tata? pedeapsa cu moarte, aia da conditie

Scrie o părere pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor!

Cunoşti firma Administratia Nationala a Penitenciarelor? Împărtășește-ți experiența!